Oct 18, 2011

Tanda Lelaki Tiada Duit

Halo..ehehe..saya ada tips mau sharing dengan kamu ni, iaitu tanda-tanda mengenalpasti bf/suami/kenalan anda tiada duit.

Isu duit ni memang agak sensitif bagi lelaki, jarang sekali untuk lelaki mengakui dirinya tiada duit (atau sedang berjimat). Biasa mereka yang tiada duit akan memberi 1001 satu alasan untuk mengelak gf/isteri/kawan dari mengajaknya untuk melakukan aktiviti yang mengeluarkan duit.

Sebagai satu contoh pabila anda mengajak dia makan tengahari dia akan jawab "Ala geng, saya lupa bawak dompet la ni ari.." Jawapan lawak?? Ya, ini adalah perkara biasa dan salah satu cara dia mau bagitau orang dia sebenarnya tiada duit tanpa memalukan diri sendiri..hehehe.

Kebiasaannya diorang akan beri alasan kurang logik/lawak untuk mengelakkan situasi serius dan kekok supaya orang dari tidak bersimpati terhadap dirinya (well..semua org tau lelaki adalah spesis yg ego).

Disini beberapa contoh tanda kalau dia tiada duit:

Rajin mengemas rumah

Apabila hujung minggu, si dia memberi alasan yang dia ingin mengemas rumah dan malas mau keluar rumah.

Padahal kamu tau dia bukan jenis suka mengemas rumah/bilik. Rumah/bilik pun macam zoo, kalau ada singa sesat pun belum tentu jumpa kan.







Minat tengok DVD atau movie?

Sekiranya anda perasan lelaki suka membeli DVD tapi jarang sekali menontonnya kecuali di waktu lapang tapi sewaktu dia tiada duit, DVD adalah teman sejatinya.

Bagi mereka menonton DVD di rumah lebih memberi lebih banyak kelebihan daripada keluar berjalan atau menonton wayang.





Makan di gerai murah

Sebelum ini, mungkin dia selalu ajak kamu makan di restoran-restoran yang ada 'class' atau paling tidak pun akan membawa kamu makan ditempat-tempat ber'ekon'.

Tetapi kali ini, dia mengambil keputusan membawa kamu ke gerai murah atas alasan makanan disana sedap atau sekadar ingin ubah selera.






Bawak bekal

Jika sebelum ni dia selalu turun makan breakfast/tengahari. Tapi waktu sesak jangan hairan jika dia tiba2 sahaja bawak bekal/tapau p kelas/opis.

Jika ditanya dia akan jawab "Oh, malam tadi saya masak banyak, so rugi pula kalau buang..alang2 bagus saya buat bekal kan"






Pulang awal

Selepas menjemput kamu dari pejabat, dia terus membawa kamu pulang ke rumah. Padahal, kebiasaannya dia selalu membawa kamu keluar minum petang sebelum balik.

Alasannya: “Sebenarnya, saya cadang mo bawak ko minum petang, tapi saya rasa tidak sedap badan bah..besok2 la ya” ataupun "Ala,saya cadang mo bawak ko makan petang, tapi jalan jammed pula ni..takut nanti 'stuck' dalam traffic jam pula kalau lambat"


"Terlupa" hadiah harijadi

Selama ini, si dia tidak pernah ketinggalan memberi hadiah menjelang ulang tahun kamu berdua atau menjelang hari-hari istimewa. Tetapi kali ini, si dia hanya memberikan ucapan dan membawa kamu p belanja makan tanpa pemberian sebarang hadiah

Alasannya: “Susa o mau cari hadiah ko, tu ari ada saya jumpa di kedai c anu..tp suda sold out, nanti la ah”




Menasihati kamu setiap kali ingin membeli sesuatu

Si dia kelihatan tidak tenang apabila kamu mengajaknya ke pusat beli-belah. Mungkin si dia takut apabila kamu menyuruhnya membelikan sesuatu untuk kamu klu p shopping.

Dia akan tnya " Eeee... penting sangat ka ko beli ni..baik ko fikir2 dulu..membazir seja"







Hanya menemani

“Sori, saya sudah makan di rumah tadi sebelum keluar, saya teman kamu makan saja ya?”

Itulah jawapannya ketika kamu mengajaknya makan di luar. Dengan kata ‘menemani’, ia bererti tiada keperluan untuknya membelanja kamu. Bijak kan.












SMS sahaja

Kebiasaannya, setiap saat dan minit si dia rajin menelefon kamu, tetapi kali ini dia lebih gemar menghantar mesej menerusi khidmat pesanan ringkas atau SMS.

Alasannya: “Kita main sms saja la ah, murah sikit, boleh jimat dan banyak boleh taip.”












Kereta rosak

Tanpa kamu bertanya, si dia menceritakan soal berkaitan keretanya yang kian meragam. “Selalunya ok saja, tetapi hari ini saya terdengar bunyi lain2 dalam enjin, takutnya… kenapa ini.”

Begitulah alasannya. Si dia mungkin sukar berterus-terang kepada kamu tentang masalah kewangannya dan dia pasti akan beri kamu "clue". (paham-paham la bah)










Pandai hilang dari meja makan

Dia akan mengelak kamu/kawan2 ketika waktu membayar bil, tiba-tiba saja mau pigi toilet la, pergi ambil barang la..ada saja alasan yang akan dia guna. Kalau  tidak pun dia akan sengaja lambat2 kasi keluar wallet.

Ayatnya lebih kurang gini la "Aduh, kejap ah..kamu/ko kasi settle bill dulu la..saya sakit perut ni, mo pi toilet jap"






Penampilan tidak terurus

Bagi lelaki masalah duit adalah sesuatu yang serius dan secara tidak langsung boleh memberi effect terhadap penampilan mereka, si dia juga akan jadi malas mau jaga penampilan. Dia menjadi kurang kemas dan rambut kusut masai dengan unshaven facial hair.
Selain dari itu, si dia juga akan jadi lebih moody dan pendiam.









 Downgrade' rokok

Jika sebelum ni dia dengan selamba mengisap rokok Dunhil, Marlboro, yang berharga RM 10, secara tiba2 dia akan hisap rokok murah (smuggle) seperti 'Era, Premium, John, League' dan banyak lagi jenama rokok yang anda tidak pernah dengar. Itu bererti dia dalam kesempitan duit/ berjimat la tu. Dalam erti kata lain "tiada duit".

23 comments:

Chii said...

Yen, sa rs btul yg lelaki ni susah mengaku xda duit. Mcm bf sa, dia akan layan shopping sa, tp dia sendiri x shopping.

nowriz said...

oyen!

betul2..

kalau dia sudah sound2 bilang dia lunch di gerai yang rm3 tu.. sy tau la tu.. dia teda duit uda..

kdg2 sy nakal, sy tau dia teda duit.. sy berabisan pujuk dia makan di luar.. pas tu order yang luar biasa sampai 3 hidangan.. dia order minuman seja kunu.. last2 baru dia tanya.. sapa mo mkn byk2 ni.. sy bilang ko lah.. pastu sy bilang lg.. sapa nda kasi habis dia yang bayar.. terus dia capat2 makan... hahaha... namun, itu bil sy la settle ba.. :p

dyanared said...

hehe..eya2 tp kalo btul tada duit sy rasa dorg pinjam sama along..eh bkn kwn bah

fazrulnoor said...

dari cara dia jawab tu, mcm org sabah..kau x baik la oyen..mengata kawan sdri...

sa benci kau oyen..nda payah kau tegur sa lagi

dihadiha said...

kalau lelaki tu berterus terang kan lebih abgus yusrin

kenapa lelaki tak suka 'bercakap??'

Yen said...

chii: lelaki jarang mengaku teda duit..jatuh saham oo..pa lagi klu bru2 knl..but klu dia btul2 sayang tu girl kan..dia cuba jg tu cari duit utk kc beli benda yg girl dia mau.trust me. :)

nowriz: haha..kejam oo ko nowriz..meniaya betul..haha..malu bha tu dia mo minta ko blanja..bagus la 2 ko blanja dia..mesti dia suka tu kan..hehe.

dyanared: haha..btul.kalau saya pun, sa sangup lagi pinjam duit kwn drpd pinjam duit gf, macam len pla rasa..macam pisau cukur pla.

ben faze: oohh benn..salah org ko ni ben..aku cakap pasal peter ni ben..haha!

diha: besa la diha..lelaki byk guna body language drpd kata2..btul kan..hehe.

Kay Masingan said...

adehhh..begini ka pula? tapi kalau lelaki yang baik dia tidak ego tu..dia akan terus terang dia tidak ada duit..

Wen Elizabeth said...

syukur la exbf sa sblm ni and my current love suma bkn jns yg ego.. drg trs trg kalu teda duit..besanya klu kuar dating pn, kami selang seli bayar makanan..mgu ni dia byr, n mgu strusnya sa plak.. ^^

Lizeewong said...

LOL!! Mungkin masa baru dating buli la pakai ni taktik semua..memang berkesan...hehehe..Tapi, kalau suda kawin, hmm, nda payah suda tapuk tapuk :P

raihan said...

tiba2 rasa comel la ko ni oyen wat posting camni =P

Just said...

agree sama c kay.. buat pa la mau malu kastau teda duit.. klu mau yg sentiasa ada duit, cari la urg kaya! oppss... hnya pandangan peribadi... limpas aaa.. :)

Yen said...

Kay: wujud meh lelaki yg tidak ego? hehe.

Lizee: boleh jadi jg tu..siap mara2 lagi kan, cam gini "ko ingat sa cop duit ka?" haha.

raihan: alala..malu i..haha.

just: sila kan limpas..hehe.bagi lelaki kira macam maruah baitu..jatuh saham oo.

beaty said...

ha ha kalau pasal tada duit ni..owhh inda payah cakap..tidak akan cukup punya..

kalau fiancee sia..erm sa faham dia juga ni..memang kami dua2 x bduit pun..he he so kami makan gerai2 juga ni..lol..n fiancee sa suda ni kasi downgrade dia punya rokik

Aemy Shamy said...

ahaha most of them sgt2 familiar bg sy..kecuali yg merokok tu la..sy bunuh dia oh klu dia merokok.. :p hehe...besa lah tu, ada masanya si girlfren yg kena take turn..hehe ^^

tiara.dryden said...

klu sy, sy rs kesian pl klu t'fikir dia malu mau btau dia teda duit ka apa sbb sy xmau dia rs rendah diri etc. tp i guess lelaki mcm tu la kli kan. yakah? haha.

sy xsuka klu bf sy yg malar m'byr. sy x selesa sm rs b'salah ni igt. haha

tp yen, klu psl lupa dompet kan.. sy la plg selalu lupa bw dompet. (yg lupa betul2 ah. bukan alasan. wakaka) time2 driving baru igt ni teda dompet. trus pray byk2 ja spya teda polis/jpj. hahahahaha

Yen said...

Wen: ngam la tu..tida salah bah skali skala sumandak yg blanja..kami lg suka tu..hehe..klu ex n bf ko jenis gitu mesti durang ni dlu rapat (kwn ko) ngan ko sblum ni..so durang pun teda rasa malu2 mo cover sbb ko suda tau perangai durang sblum couple.

beaty: teda masalah baitu beaty..yg penting kamu 2urang hepi kan..wang bukan segala2nya :p dia mo kumpul duit utk wed kmu 2 kan, tu la dia downgrade rokik tu :p


tiara: when it comes to money..lelaki mau nampak dia lebih dominan..so dia tidak mau kasi nampak kelemahan dia..even teda duit pun dia ttp akan berusaha jg tu dapatkan benda yg ko mau, so don't worry too much about it..mmg men's nature gini. :)
ahaha..why ah, girls always like that kan..slalu lupa bawak dompet..my ex2 pun dlu gitu..kana tangkap naik lori baru tau :D


P/S: sori lambat reply some comment..ntah knapa ni blog bida btul kasi simpan komen kamu dalam Spam list (so tidak showing la).

Yen said...

aemy: hehe..mesti jenis pemalu bf ko ni aemy..haha..oo ngam, drpd dia bunuh diri (moroko) lg bgs ko bunuh dia kan...haha..sandi o ko..ala,skali skala apa salahnya..kami(guys) pun skali skala mo jg rasa duit bini bah :D

Gunaqz said...

Dulu time belum kawin, klu bf sia (now laki) teda duit, dia kasi tau jak terus terang. Tapi pernah juga sekali tu dia betul2 terlupa dompet, merah padam muka dia bila dia cakap 'lupa dompet'. Esoknya dia bayar balik harga meal sama saya dua kali ganda. LOL

Kay Masingan said...

wujud bah..ada. saya kenal..:)

kayau said...

Oyen. hebatlah ko punya story pasal tanda lelaki x duit..hahaha fakta yang betul dan terperinci...oyen..oyen..diam2 ubi berisi juga ko ni..;p..

Armstrong said...

Hahahaa lucu lucu... but antara semua, paling nda buli terima punya alasan is kereta rusak. And ada ka pandai hilang dari meja makan. Hahaa.

Happy Sunday!

lilies.john said...

mmg kalau lelakis xda duit bekalan makanan yang dorang bawa mcm ni cumil ka? panda2 lagi tu.. hahaha...

org yg paling lambat membaca n mengomen! ha ha

Yen said...

All: sori semua, lupa mo reply..:p (nah, reply sdh ni..haha)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...