Jun 3, 2011

Weight Issue (Episode 2)

Em bah, mari kita sambung serita kemarin ah,

Lepas seja dapat tau berat badan naik, saya risau la bah kan, takut nanti urang bilang macam bapak urang suda ni (padahal belum kawin pun), kamu bayang kan la bah dalam 6 bulan naik 12kg! Gila oohh! Banyak benda saya buat untuk kasi turun balik berat badan. But still, nda menjadi.

To be honest, it's not that bad actually. Even body saya naik, at the very least saya masi rasa selesa & terasa macam bouncer pula ni, hahaha. So saya cakap la dalam hati "oh, what the heck". Biar seja la begini.



Wokey guys, lepas tu untuk dijadikan serita, saya pun dapat kursus 2 minggu di bagan lalang, anjuran department saya la. Bah! Di sini la saya mula turun berat badan saya ni. Waktu kursus tu, saya tetapkan azam untuk kurus sebab saya dengar dari kawan debilang masa kursus senang mau kurus, sebab waktu tu masa tidur lebih berharga daripada makan, lagipun ada senaman & kembara. Then, actually he was right! memang tidur lebih penting, b'cuz time tu memang sangat-sangat busy. Langsung nda sempat mau buat apa-apa. Schedule terlampau pack dengan aktiviti. Makan pun saya kasi limit makan, 1 hari makan 1 kali seja (yalorr..mo diet kan).

Balik seja dari kursus, badan terasa terasa ringan, and then saya pigi timbang..i was like, WOW! Amazing!! Unbelievable! 66 kg?? Tersangat la gumbiranya hati beta masa itu, hehehe.


66 kg! Bah, fellas! macam mana? Apa? Masi nda sukup kamu bilang? Hehehe, Sabar. Belum abis serita lagi ni.

Abis seja balik kursus tu, semangat kunun ni mau turunkan berat badan. Saya pun teruskan la diet. Tapi malangnya result is not good enough, turun pun 1-2 kg seja ni. Suda la bikin panas, bkin lapar lagi tu, haiyya. Lepas tu pandai lagi tu naik turun berat ni, sekejap 64 kg, sekejap 65 kg, sekejap 66 kg. Begitu seja la status berat saya dalam masa 2 tahun.


Hmm, what should i do??
Masa boring-boring di opis, saya pun surf la tenet. Tadaaaa! Terjumpa la dengan website ni Freedieting.com. Article di web ni sangat interesting. Banyak info yang saya dapat tau dari sini. Plus, web dia ni lengkap dengan macam-macam calculator; example: Calorie Calculator, Weight Lose Calculator, BMI Calculator and so much more. Why don't you check it out for yourself.

Ada dua lagi web yg banyak menulung saya. Iaitu Cekodok.com & Kalorimakanan. TQVM semua! Hehehe.

So, kamu mau tau berapa berat saya sekarang? Hehehe. Well, sekarang berat saya terlebih target suda sebenarnya, hahaha. Tida apa la, yang penting turun kan. Berat saya sekarang 56 kg and still dropping! Wahaha. Nanti mau stop la ni, takut BMI underweight pula.

Okey dokie, till next time guys!!

2 comments:

Aki said...

bulimic ko ni tau.. hahaha..

Oyen said...

mana oo..BMI masi normal..hehe!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...