Aug 24, 2011

Special request: Hokaido milk loaf recipe

Diatas permintaan rakan2 blogger dan sambutan yang menggalakkan (haha!kunun) disini saya akan men-sharing resepi Hokkaido Milk Loaf.




Ingredient


+ 350 gram / 2 1/2 cup bread flour (a.k.a high protein/gluten/strong flour)
+ 30-35 gram cake flour
+ 40 gram whipping cream
+ 55 gram / 3 tbl spoon + 2 tea spoon caster sugar
+ 5 gram / 1 tea spoon salt
+ 1 large egg
+ 125 ml-130 ml / 1/2 cup milk
+ 7 gram / 1 tbl spoon + 1 tea spoon milk powder
+ 5-6 gram / 2 tea spoon instant yeast
+ 30 gram / 3 tbl spoon butter (unsalted)
+ 1 egg yolk (untuk di sapu di atas dough)

Cara-cara
1) Campur semua bahan basah (milk,egg etc. except butter) ke dalam mixer dan mix sehingga sebati.

2) Kemudian campur semua bahan kering (yeast, milk powder etc. lastly flour) ke dalam mixer sehingga mixer tidak dapat berpusing secara efektif (dough jadi liat dan pekat). Off kan mixer.

3) Knead the dough using your hand, masukkan butter dan uli sehingga dough jadi smooth dan tidak sticky.

4) After finished, let it proof@rest about 40-60 min atau sehingga dough menjadi kembang 2 kali ganda saiz asal.

5) Then take it out on a floured / clean surface and divide it into 3 small portion.

6)-Roll out each portion of the dough with a rolling pin into an oval shape (See picture 2).
-Fold 1/3 from top edge to the middle and press (see picture 3).
-Then fold 1/3 from bottom to the middle and press (see picture 4).
-Turn seal downward. Roll flat and stretch to about 30cm in length (see picture 5).
-With seal upward, roll into a cylinder (see picture 6).
-With seal facing down (see picture 7), place in the loaf tins
-Have the 2nd round of proofing (see picture 8), about 20-25 minutes or until double in size.(jangan lupa sapu tin loaf dengan margarine untuk mengelakkan daripada loaf melekat).



7) Sapu bahagian permukaan loaf dengan kuning telur untuk mencantikkan loaf.

8) Masukkan loaf dalam pre-heated oven (180C -10min) dan bakar selama 30 minit (with covered tin) - api atas & bawah.

9) Selepas itu buka penutup tin dan bakar lagi selama 10 minit. (api atas sahaja).




Lepas siap tu...tunggu apa lagi! makan la. hahaha..bah, selamat mencuba! :D

13 comments:

misya mialen said...

aku suka roti ni tp aku mls mo bt.remeh ba kasi leper2 segala ni.hahaha;D

~KLaRaPaRiS~ said...

nanti holiday sy mau cuba!hehe

virgo19 said...

huish...i like...weekend ni aku try...hrp2 la menjadi...hehe

Wency Jelson said...

sa suka!! hehee..akan dicuba nti cuti..nghehehe.. byk resepi ni sa mau cuba..

fazrulnoor said...

yen ni bukan kau yen

echaRierie said...

mcm sy tgh tgk cerita bread, love and dreams ja owh yen..sbb cerita tue pn bwt roti jgk..hehe :)

sy ndatau la ni bila mau bwt..hahaha :)

beaty said...

heheh yen inda sa pandai buat ni

Yen said...

misya: hehe..try dulu la..bukan susa pun ni..:)

dora: bah, nti bg blk feedback ah.gud luck.hehe.

virgo: tida apa tu..try n error, jangan putus asa.gud luck :D.

wency: bha, klu tida cuba, mana tau kan..hehe.gud luck

benfaze: ben, ko pun try la..haha.

echa: hehe itu laitu echa..klu ko tingu sa buat roti pun sama tu mcam hero dia tu..haha!

beaty: u worry too much ba beaty..ko ikut seja resepi yg sa bg tu..ok tu..hehe.

lilies.john said...

sy mo try buat jg!!! nantila cuti di rumah br siuk bt.. he he

Aemy Shamy said...

ohh ada pula recipe dia..ba x jd la order..hehehee....nnt sy try buat ^^

Yen said...

lilie: hihi..awas.tida jd roti nti tu..haha!

aemy: oo..sikit lg sa charge ko rm300 1 biji..haha.

Armstrong said...

Cantik juga tu design tu loaf hahaa. Bagus you do a clip on how to make your recipes kan hahaa.

btw, how was your holidays, Oyen?

Yen said...

arms: buat clip? teda masa mau buat arm..lgpun cincai2 seja bah sa buat ni.haha.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...